Mäso či tofu? (pre viac info klikni TU)

Aj keď čím ďalej tým viac ľudí nachádza odpoveď na svoje zdravie v znižovaní konzumácie mäsa, jeho nahrádzanie prichádza iba postupne a to s množstvom otázok, čo je samozrejme správne. Veľmi populárnou, no zároveň i nekonečne kontroverznou témou je tofu. Jesť ju, či nejesť?

  • Ani bežný človek a ani športovec nemusí jesť mäso. Dnes už je táto informácia dostatočne vedecky potvrdená, no to, čo je asi najväčším dôkazom toho, že tomu tak naozaj je, sú krajiny a ľudia, ktorí žiju bez mäsa a ktorí konzumujú tofu. Najzaujímavejšie na tom však je to, že tí, ktorí tvrdia opak, teda konzumujú mäso, sú na tom väčšinou zdravotne oveľa horšie.
  • To, že rastlinné bielkoviny sa už takmer 50 rokov oficiálne považujú za komplexné, len málokto z bežných smrteľníkov vie. Ako by to aj vedieť mohli, keď finančná sila mäso-priemyslu usilovne pracuje na vlastnej mega-osvete. Ale ľudia, či už v kruhoch odborných alebo neodborných, ktorí sa svedomite a vážne zaoberajú výživou, v tom majú úplne jasno. Jediný rozdiel medzi komplexnosťou bielkovín v rastlinných a živočíšnych produktoch je ten, že napríklad v mäse sa sústreďujú všetky aminokyseliny (základné stavebné kamene bielkovín) v jednom produkte a pri rastlinných produktoch sa jednotlivé aminokyseliny nachádzajú rozložené v rôznych druhoch ovocia, zeleniny, strukovín, orechov, semien a podobne. Príroda to zariadila znovu geniálne a rôznorodé kombinácie zdravšej časti výživy pre človeka, teda rastlinnej, nám dodávajú absolútne všetko, čo k zdravej existencii potrebujeme.
  • Veľký rozdiel však prichádza s konzumáciou proteínov. Kým pri konzumácii bielkovín prostredníctvom tofu do tela dostávame okrem kvalitných a ľahko stráviteľných bielkovín i hodnotné látky ako napríklad vápnik či horčík, pri mäse sú to žiaľ škodlivé tuky, kontaminované zložky z potravy zvieraťa a samozrejme i pozostatky z liekov, antibiotík. No a v neposlednom rade sa konzumáciou mäsa v tele zvyšuje i riziko vzniku toxických odpadových látok, ktoré výrazne prispievajú okrem iných problémov i k vzniku rakoviny.
  • Ak by sme hovorili o najobávanejších chorobách, ako srdcovo-cievne, rakovina, obezita, dna, cukrovka atď, tofu je nielen ďaleko bezpečnejšia potravina, no dokonca i pôsobí preventívne voči týmto obávaným neduhom. Nie je príliš ťažké pozrieť sa do krajín, ako napríklad Japonsko, kde je tofu bežnou výživou prakticky už od veľmi skorého veku a to doslova ešte skôr, ako dosiahnu prvý rok svojho života. No a kým my, ľudia západného sveta v priebehu života holdujeme konzumácii mäsa a bojujeme zo závažnými zdravotnými problémami, ľudia z krajín, kde sa preferuje tofu viac ako mäso, sa tešia zdraviu ďaleko viac.
  • Samozrejme je vždy veľmi veľkou témou obavy z geneticky modifikovanej sóje a výrobkov z nej. Tu by som sa ja osobne vždy na prvom mieste obával toho, že práve mäso, ktoré denne konzumujeme, bolo kŕmené geneticky modifikovaným krmivom. Pokiaľ budeme dostatočne pozorní, určite si všimneme, že i u nás máme kvalitného producenta tofu pod názvom ALFA BIO na čele s pánom Lunterom. Sú to produkty z našej, slovenskej, geneticky nemodifikovanej sóje a niet preto dôvod siahať po produktoch s nepoznaným pôvodom.